måndag 17 mars 2014

Buddhismen, som tillhör en av världsreligionerna, härstammar från hinduismen någon gång mellan 600 – 420 före vår tideräkning men skiljer sig på många punkter. Exempelvis tror de inte på själavandring och har generellt ingen gud, i alla fall ingen skapargud. Istället är Buddha förgrundsgestalt. Buddha – född Siddharta Gautama – var en man som enligt myten föddes som en fursteson i Norra Indien, alternativt en prins, som lämnade rikedom och trygghet för att söka sanningen. Buddhismen är baserad på hans läror, det han upptäckte och kom fram till under sin resa: ”den gyllene medelvägen”. I dessa läror ingår begrepp som ”de fyra ädla sanningarna” och ”den åttafaldiga vägen” som hör ihop med en av de ädla sanningarna. ”De fyra ädla sanningarna” handlar om lidandets orsak.

- Sanningen om lidandet. Allt är lidande.
- Sanningen om lidandets orsak. Lidandets orsak är begäret, att jämföra sig med andra, missförstå och vara avundsjuk.
- Sanningen om lidandets upphävande – begäret och de andra orsakerna till lidande går att utplåna.
- Sanningen om vägen till lidandets upphävande – den åttafaldiga vägen.


För att uppnå den fjärde sanningen finns det åtta steg att lyckas med under tre stycken pelare: insikt, moral och meditation. De ska utföras samtidigt, inte var för sig. Målet är att bryta sig ur återfödelsens kretslopp (samsara) och nå nirvana. Nirvana innebär en fullkomlig frihet från hat och begär. Man är upplyst, man har nått insikt. Medan hinduerna tror på själavandring – att människan återföds efter döden – är buddhisterna ”an-atman”, alltså de tror inte på själavandring.

Insikt:
- rätt kunskap (acceptera de fyra ädla sanningarna och karmalagen)
- rätt beslut (undvika våld och hat, bry sig om allt levande och respektera Ahisma)

Moral:
- rätt tal (undvika lögner, förtal och onödigt prat).
- rätt handlande (inte döda, inte stjäla, inte begå äktenskapsbrott eller leva ”utsvävande”.)
- rätt levnadssätt (inte välja yrken såsom jägare och slaktare eftersom de släcker liv, är inte respektfullt mot levande varelser, yrkena strider mot Ahimsa)

Meditation:
- rätt strävan (lugna sinnet, hålla sig undan dåliga och upplevelser)
- rätt tänkande (självkontroll, medvetenhet/mindfulness)
- rätt koncentration (minnas alltings förgänglighet)

Det finns flest buddhister i Thailand, där är närmare 87 procent av befolkningen buddhister. Därefter kommer Kambodja med 85,4 procent, Bhutan med 84 procent, Burma (Myanmar) med 74,5 procent och Sri Lanka med 68 procent, bland annat. Buddhismen är majoritetsreligion i nästan hela Sydostasien.


Precis som i hinduismen finns det flera inriktningar i buddhismen. Huvudinriktningarna heter mahayana, hiniyana (theravada) och vajrayana. Mahayana är den största inriktningen och namnet betyder att alla som vill kan nå nirvana. Siddharta Gautama är den största och mest betydelsefulla Buddhan – och räknas även som en gud - men enligt dem kan det även förekomma mindre Buddhur som kallas för bodhisattva. De är personer som, precis som Siddharta, nått insikt och upplysning men stannat kvar på jorden för att vidarebefordra sina lärdomar, istället för att gå upp i nirvana. Mahayana är störst i Kina, Korea och Japan. Hiniyana, kallad theravada av anghängarna själva, tror endast att det finns en Buddha, Siddharta, och att han var en människa. Det är svårt för vanliga människor att nå insikt och upplysning. Hiniyana är vanligt i Sri Lanka, Thailand, Burma och Laos. Inom vajrayana är det fokus på yoga och magiska ritualer. Det finns en form av tibetansk vajrayanabuddhism som kallas lamaism. Dalai Lama tillhör vajrayana. Sedan finns även zen-buddhism som är en del av mahayana. Zen är mer fysisk, en kamsport som handlar om att bli ett med rörelserna. Meditation är viktigt inom alla olika buddhistiska inriktningar. Ordet betyder ”tänka efter” och kommer från latin. Syftet med meditation är att fokusera på nuet samt kombinera koncentration med avslappning. Målet är att bli en mer harmonisk person och få större insikt om sig själv.

Buddhismens heliga skrifter heter Vinaya-pitaka, Sutta-pitaka och Abhidhamma-pitaka. Vinaya-pitaka är en biografi om Buddha och innehåller även disciplinregler för munkar och nunnor. Sutta-pitaka innehåller verser, Buddhas föreläsningar och hans samtal med lärjungarna. I Abhidhamma-pitaka ingår en detaljerad analys av buddhismens psykologi.


En av de mest betydelsefulla religiösa byggnaderna inom buddhistiska byggnaderna heter stupa. Den symboliserar Buddhas lära och den höga spetsen motsvarar nirvana. Buddhister har små bönealtare hemma, utseende och storlek varierar från hem till hem men gemensamt är att Buddha är avbildad, antingen som en målning eller en staty. Det är även vanligt med kärl som man offrar blommor, vatten, mat, ljus eller rökelse i. Tron utövas även i buddhistiska tempel. En viktig vallfärdsort är Bodh Gaya, dit vallfärdar många buddhister. Det sägs att Buddha nådde upplysning där.

Munkar och nunnor är viktiga inom buddhismen. De har många regler att följa, bland annat så får de inte sova i en bred säng (bekvämlighet), pryda sig (fåfänga), inte ta emot pengar, äta efter klockan tolv på dagen och ägna sig åt nöjen som exempelvis dans och musik. De får knappt heller äga något, utöver två klädnader, en tiggarskål, en rakkniv, en vattensil, en nål och ett bälte av tyg. De är högt värderade av andra buddhister eftersom de anses ha kommit mycket närmare nirvana än alla andra och buddhister skänker ofta mat till dem i utbyte mot en välsignelse. Det är en religiös plikt.


Högtider skiljer sig lite åt beroende på vilken inriktning man har och samma högtid sker inte alltid vid samma tidpunkt. Många uppmärksammar olika händelser i Buddhas liv, såsom hans födelse och uppvaknande. En av dem heter Vesak och då firar man Buddhas födelsedag. Då skickar man kort som föreställer Buddha till varandra. En annan heter Kathina och handlar om givmildhet och speciellt gentemot munkar och nunnor.

Buddhismen i västvärlden, såkallad ”västbuddhism”, skiljer sig mycket från buddhismen i Asien. Den är inte så religiöst grundad, utan mer lik en hälsofilosofi. Yoga är en träningsform istället för något religiöst. Meditation utövar man för att må bättre, inte för att nå nirvana.

Gällande genusaspekter så har munkar högre status än nunnor. Inom hiniyana tror man inte att nunnor kan nå nirvana, hon måste återfödas som man och bli munk först. I mahayana och vajrayana däremot finns det många kvinnliga bodhisattvor.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vesak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.