fredag 23 maj 2014

Kristendom


Kristendomen uppstod i Israel för cirka 2000 år sedan. Landet var ockuperat av romarna, och det judiska folket väntade på att en god härskare skulle komma och befria dem – närmare bestämt Messias. Messias skulle vara en vanlig människa, men sänd från Gud. Jesus föddes i Betlehem efter att en ängel berättat för den unga Maria och hennes man Josef att de skulle få ett barn vars far var ingen mindre än Gud. Jesus växte upp och många trodde att han var Messias. Men han förespråkade fred och kärleksbudskapet och ville inte vara med och störta romarna. Jesus vandrade omkring och spred Gudsbudskapet tillsammans med sina tolv lärjungar. Han predikade, botade sjuka och hjälpte fattiga. Men han Jesus hade många fiender och blev förrådd av en av sina lärjungar, Judas. Jesus fängslades och korsfästes. Han visste redan att detta skulle hända, men gav sitt liv för människorna. Han uppstod tre dagar senare, var på jorden ett tag för att samtala med sina lärjungar och färdades sen till himlen.   

Kristendomen är världens största religion med cirka två miljarder anhängare. Den är störst i Europa, Amerika, Ryssland, Australien, Nya Zeeland och Afrika. I Sverige är ungefär 6 320 000 personer troende kristna.


 Kristendomens heliga bok heter Bibeln. Det gamla testamentet delar de med judendomen, men Det nya testamentet är enbart kristen. Den handlar om Jesu födelse, innan och efter. Om hans liv, hans död och den kristna kyrkans första tid.

Kristendomen är monoteistisk, det vill säga att den bara innehåller en gud. Samtidigt som det bara finns en gud så existerar treenigheten. Den består av Fadern, Sonen och Den heliga Ande. Gud är på ett sätt alla dessa tre ting.

Denna religion utövas i den kristna kyrkan. Gudstjänst kan äga rum var som helst, men sker oftast i en kyrka. Många kristna döps och gifter sig i kyrkan och begravs även där. De viktigaste pilgrimsmålen inom kristendomen är Jerusalem där Jesus föddes, Rom, och Santiago de Compostela (Spanien) där aposteln Jacob är begraven.


Det finns tre stora inriktningar inom kristendomen.

Den ortodoxa: deras präster kallas patriarker, och den främste har sitt huvudcenter i Konstantinopel, Istanbul. Inom ortodoxismen är det okej att gifta om sig två gånger och man får skilja sig. Prästen bör vara gift, däremot får inte biskopar vara det. Det är okej med kvinnliga präster. Den katolska kyrkan har sju heliga mysterier (ritualer) som består av dopet, konfirmationen, bikten, äktenskapet, de sjukas smörjelse, vigningens sakrament och nattvarden.

Den katolska: den äldsta och största inriktningen, cirka 55 procent av alla kristna är katolska. Deras huvudfigur är påven – nuvarande är påve Fransciskus - som har sin position i Vatikanstaten. Inom katolicismen är det inte tillåtet att skilja sig eller använda preventivmedel, och präster måste leva i celibat. Den katolska kyrkan har precis som den ortodoxa sju heliga ritualer, de är samma till innehållet men kallas här för sakrament.

Den protestantiska: uppkom på 1500-talet då den tyska munken Martin Luther protesterade mot den katolska kyrkan, och speciellt mot deras avlatsbrev. Han hänvisade till Bibeln och uppmuntrade folk att följa den istället för att blint lyda påven. Med Luther som förebild bildades den evangelisk-lutherska kyrkan, numera den protestantiska. Reglerna är inte alls lika stränga som de katolska och ortodoxa. Protestantismen har två sakrament: dopet och nattvarden. Men även inom den protestantiska tron är det vanligt med giftermål i kyrkan och konfirmation.

Det finns även så kallade frikyrkor – dessa växte fram under 1800-1900-talet och tolkade Bibeln på ett friare sätt. De största kyrkorna inom denna mindre inriktning heter Pingstkyrkan och Missionskyrkan.

Det finns många kristna högtider och helgdagar, men de största som firas i hela världen är jul (juldagen), påsk och pingstdagen. I Sverige firas även bland annat advent, nyårsdagen, annandag pingst, skärtorsdagen och midsommardagen. Juldagen firas till minne av Jesu födelse och påsken till minne av Jesu död. Pingstdagen till minne av den kristna kyrkans grundande, ”kyrkans födelsedag” – det var då Den helige Ande visade sig för apostlarna i Jerusalem (alltså, det var då Jesus återvände till sina lärjungar på jorden för en kort stund). Advent firas som en förberedelse för Jesu ankomst.

Bibeln innehåller 10 budord som varje god kristen bör sträva att leva efter. De handlar om att man inte får mörda, stjäla, missbruka Guds namn, begå äktenskapsbrott eller vilja ha någon annans partner, tjänare, bostad, boskap etcetera. Man ska erkänna Gud som sin gud, och den enda guden. Jesus sammanfattade lagen med orden ”Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna”. Han fick även frågan vilket budord som var viktigast och svarade: ”Du skall älska Herren, din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. Detta är det största och främsta budet.” Han spred kärleksbudskapet och förespråkade den gyllene regeln: ”Du skall älska din nästa som dig själv.”
Centralt i den kristna etiken är alltså de 10 budorden, syndernas förlåtelse, kärleken till nästa och församlings gemenskap. Inom den katolska kyrkan spelar även De sju dygderna och dess motsats De sju synderna stor roll.



I Bibeln har homosexualitet länge tolkats som en synd och därför har alla tre inriktningar länge haft en negativ syn på detta. Svenska kyrkan (protestantisk) var och är en av de första kristna kyrkorna i världen som öppnat upp för att två män eller två kvinnor ska kunna gifta sig där. Detta skedde så sent som år 2009. Den katolska kyrkan hänvisar till Förste moseboken, Romarbrevet, Först Korinthierbrevet och Första Timotheosbrevet när de hävdar att homosexualitet är fel och onaturligt. Gällande kvinnans roll inom denna religion så säger Paulus i Bibeln att kvinna och man är jämbördiga, men att rollerna inom relationer är olika. ”Men i Herren är det så att kvinnan inte är till utan mannen eller mannen utan kvinnan. Ty liksom kvinnan har kommit från mannen, så blir också mannen till genom kvinnan, men allt kommer från Gud.”
Trots Paulus ord om jämställdhet så är kvinnan fortfarande underordnad mannen på många sätt, exempelvis sa Paulus också: ”Liksom överallt i de heligas församlingar skall kvinnorna tiga vid sammankomsterna: de har inte lov att tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. Om de vill ha reda på något skall de fråga sina män när de har kommit hem, för det passar sig inte för en kvinna att tala vid sammankomster.”
De kristna som är för exempelvis kvinnliga präster och jämställdhet mellan könen menar att de som är/agerar mot tolkar Bibeln med dåtidens ögon – de ser, omedvetet, inte bara Gud som föredöme utan även människorna som är med däri, vilket är fel, eftersom människorna levde efter dåtidens värderingar.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_by_country

Rebeckas bildspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.