fredag 9 maj 2014

Islams frontfigur är profeten Mohammed, född i Mecka. Han fick en religiös uppenbarelse vid fyrtio års ålder (år 610 enligt islams tidräkning) via Guds ord som skickades till honom av ärkeängeln Jibril (Gabriel inom kristendomen). Mohammed sammanfogade orden till det som skulle bli Koranen, och började sprida islam. Han levde enkelt med sin religiösa uppgift som livsmening, vilket är det Koranen förespråkar. Det kallar för hadith att ha Mohammed, hans liv och handlingar som förebild.

Till skillnad från Jesus i kristendomen och judendomen, tror inte muslimerna att Mohammed var den som skapade religionen – han vidareutvecklade bara Abrahams, Moses och Jesus - inom islam kallad Isa - ursprungliga trosåskådning. De tror alltså precis som i kristendomen på jungfrufödelsen, men i deras ögon är Jesus inte Gud utan en profet. Han dog heller inte på korset utan kallades upp till himlen av Gud.


 Islam är världens näst största religion. Det bor omkring 1,5 miljarder muslimer i världen, alltså 21 procent av världsbefolkning. Ungefär 60 procent av dessa bor i Asien och 20 procent i Mellanöstern och Nordafrika.



Gud heter Allah, ett namn som kan liknas vid namnet i kristendomens Gud. Namnet betecknar en monoteistisk (ensam, enda) gud. Allah skapade världen, härskar över alla ting, är allvetande och förlåtande. Precis som kristendomen tror islam på en himmel och ett helvete. De som följt Allahs ord och varit goda kommer till himlen och det som inte gjort det hamnar i helvetet. Om man endast syndat stannar man bara i helvetet under en begränsad tid, men om man har dyrkat fler än Allah – och ansett dem lika mycket värda - så hamnar man där för alltid.

Muslimernas heliga skrift heter Koranen. I boken står det att den inte får ändras utan ska behållas som den är, så översättningar till andra språk räknas inte som själva Koranen utan som tolkningar av dess budskap. Koranen är uppdelad i 114 suror, kapitel, och är uppdelade efter var Mohammed befann sig när de uppenbarades för honom. Bland annat står det i dessa suror vilka regler man som muslim ska följa. Budskapet i Koranen är att man som troende muslim ska ägna sig villkorslöst åt Gud, som Mohammed gjorde, och tro på allt som står däri.


Det finns olika riktningar inom islam. De två huvudriktningarna heter sunni och shia.  - Sunni är störst och dess anhängare kallas sunniter. Mellan 75 till 90 procent av alla muslimer är sunniter. De följer Koranen och har Mohammeds levnadssätt som förebild. Mohammed räknas som den sista profeten.
- Shiamuslimerna däremot tror att Mohammed utsåg sin svärson Ali till sin efterträdare och att imamerna har rätt att omtolka Koranen. De tror även att Ali kommer att återvända som frälsare och ledare.
- Sufism är en riktning som handlar om att fokusera på det andliga inom islam. Sufierna strävar efter att fria sina själar och hjärtan från begär. De får inte studera eller begrunda Koranens verser. Enligt dem har varje vers både inre och yttre meningar, men de inre får bara avgöras av de sufiäldste.
- Salafister är konservativa bokstavstroende och vill gå tillbaka till islam så som de upplever att den lärdes ut av de tre första generationerna efter Mohammed. Salaf betyder ”förfäder”.
- Det finns fler mindre riktningar, bland annat Sydostasiatisk islam (blandar främst hinduistiska traditioner med islam), Afrikansk islam (blandar afrikanska traditioner med islam) och Druserna (härstammar från shia men med kristna drag).

Bönen genomförs i synagogor, ledd av en iman (en ledare som väljs av gruppen). Det finns en pilgrimsfärd vid namn Hajj då muslimerna åker till Mecka, den heliga staden. Det är obligatoriskt att genomföra den en gång i livet, förutsatt att man har god hälsa eller ekonomiska förutsättningar. Man kan genomföra den för andra under speciella förutsättningar – och efter man har gjort den för sig själv – exempelvis om personen är kroniskt sjuk eller mycket gammal. Syftet är att komma närmare Allah och få en starkare medkänsla gentemot andra människor. Hajj är en av islams fem pelare.

                                             Al-Masjid al-Nabawī-moskén i Medina.

Imam är namnet på den religiösa funktionär som leder böner. Han står framför de övriga, med ryggen mot, och de följer hans rörelser. I de stora moskéerna finns två imaner. De har ingen särskild dräkt och får endast en lite lön, till skillnad från exempelvis kristendomens präster.

Islams fem pelare:
- trosbekännelsen, shahada.
”Det finns ingen gud utom Gud och Mohammed är Guds profet”. Den som uttalar dessa ord på arabiska – i sällskap med två muslimer - och uppriktigt menar det anses ha konverterat till islam.
- tidebönen, salah
Man ska be fem gånger om dagen.
- allmosan, zakat.
Man ger gåvor till fattiga.
- fastan (Ramadan) sawm
- vallfärden till Mecka, hajj.

Det finns flera högtider inom islam:
Fredagsbönen (Yawn al-Jum’a) – då samlas de troende muslimerna för att be i moskéer. Mannen måste delta, men kvinnan får välja. Den sker när solen passerar sin högsta punkt på himlen. Innan man går till moskén bör man tvätta sig, ha rena kläder och inte äta mat som ger dålig andedräkt. Fredagsbönen handlar om att undervisa muslimerna i deras förpliktelser, uppdateras om aktuella frågor och stärka de religiösa banden.
Ramadan – det är fastemånaden. Den räknas som en lyckomånad, eftersom det var då Allah uppenbarade de första verserna i Koranen för Mohammed. Från att solen går upp till att solen går ner äter och dricker muslimerna ingenting. Syftet är att lära sig tålamod, ödmjukhet och öka sitt medvetande kring islam. Det är en tid för goda gärningar, avhållsamhet, festligheter och givmildhet. Om man är gravid, sjuk, gammal eller liten så behöver man inte fasta, utan man kan istället skänka pengar till välgörenhet.
Eid al-Fitr och Eid al-Adha – dessa två högtidsdagar infaller dagarna efter varandra. På Eid al-Fitr firar man att Ramadan är slut och att man fullbordat Allahs uppgift genom att vara disciplinerad. På Eid al-Adha firar man avslutandet av Hajj (pilgrimsfärd till Mecka) och händelsen i Koranen när profeten Ibrahim sattes på prov av Allah genom att han ombads av döda sin son Ismail (samma historia som i judendomen och kristendomen). Båda dagarna börjar med bön, sedan besöker man vänner och vänner för att byta gåvor och ger allmosor till de fattiga.

                          Exempel på mat som kan ätas under Eid al-Fitr, kyckling med kryddat ris.

Det finns ett antal levnadsregler som man som muslim ska följa. Man ska tala sanning, vara förlåtande, försonlig och ge allmosor (gåvor åt fattiga). Man ska inte dricka alkohol, äta fläskkött eller låna pengar mot ränta. Man ska genomföra Hajj en gång i livet, genomföra högtiderna och be.

När man läser om hemska händelser som skett i muslimska familjer/länder, såsom hedersmord, tvångsäktenskap, kvinnor som nekas utbildning och andra hemska saker i tidningar kopplar många detta till religionen och Koranens budskap. Detta stämmer inte, det är inte tillåtet att göra någon av dessa saker enligt islam. De som gör det och hänvisar till islam följer inte Koranen eller religionen såsom den faktiskt är. I Koranen står det att tvång inte ska förekomma i religionen: ”änkan och den frånskilda kvinnan skall inte giftas förrän hon ger order om det, och jungfrun skall inte giftas bort förrän hon gett sin tillåtelse till det” och ”då en man ger bort sin dotter i giftermål, och hon misstycker skall äktenskapet avvisas”. Mord likställs inom islam med att döda hela mänskligheten, eftersom livet är något Allah har skapat. Bland annat så är det talibanerna som spritt denna fördom, att kvinnoförtryck och mord är en del av islam. Talibanerna är en väpnad, extremistisk rörelse regerade i Afghanistan mellan 1996 och 2001. De har en sträng och begränsande syn på kvinnor: där de får makten tvingas kvinnorna bland annat att bära burka, de får varken arbeta eller gå i skolan efter att de fyllt åtta år och kvinnor som utbildas till lärare riskerar dödsstraff. Men islam är inte helt och hållet jämställd; de kvinnor som velat bli imaner har stött på mycket motstånd.

Det finns många fördomar kring den muslimska kvinnans slöja. Det finns olika typer av slöjor, såsom hijab (täcker hår och axlar), niqab (täcker hela kroppen förutom ögonen), chador (täcker allt utom ansiktet) och burka (som täcker allt, med ett nät framför ögonen). Den troende muslimska kvinnan uppmanas bära den när hon är ute, men behöver inte ha den hemma. Många betraktar slöjan som en synonym till det kvinnoförtryck som jag nämnde i texten ovan. I grunden handlar slöjbärande om att fokusera på intellektet istället för utseendet. I Koranen står det följande: ” Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till [alla] troende kvinnor - att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade.”
Detta är alltså inget som förhindrar kvinnan till att utbilda sig, säga sina åsikter, tänka självständigt eller bestämma över sitt eget liv. Det gör henne inte mindre värd än mannen. Många kvinnor ser slöjan som en protest mot samhällets ytlighet.  

                                            Malala Yousafzai, en sextonårig kvinna som 
                                            kämpar för flickors rätt till utbildning i taliban-
                                            infekterade samhällen, bland annat hemlandet
                                            Pakistan. Nominerad till Nobels fredspris år 2013.

Källor:
http://xn--hurmnga-hxa.se/naturvetenskap-geografi/hur-manga-muslimer-finns-det-i-varlden/

Rebeckas bildspel om islam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.